Yaztek Teknoloji   
Trafik Ders Notlarý
Sayfalar: 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11

Karayolu yapýsý üzerine, trafiði güçleþtirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik iþaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleþtirecek þekilde bir þey koymak, atmak, dökmek, býrakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak, Karayolu yapýsýný, trafik iþaretlerini karayoluna ait diðer yapý ve güvenlik tesislerini, üzerlerine yazý yazarak, çizerek veya baþka þekillerde bozmak, yerlerini deðiþtirmek veya ortadan kaldýrmak, Yasaktýr. Meydana gelen tehlike ve engeller, ilgili kuruluþlar ve zabýtaca ortadan kaldýrýlýr, bozukluk ve eksiklikler yolun yapým ve bakýmýndan sorumlu kuruluþlarca derhal giderilir, zarar karþýlýklarý ve masraflarý sorumlulara ödetilir. Uymayanlara para cezasý verilir.

TRAFÝK ÝÞARETLERÝ

1- Trafik görevlisinin iþaretleri
2- Iþýklý trafik iþaretleri
3- Trafik iþaret levhalarý
4- Yol çizgileri
5- Diðer iþaretleme elemanlarý

Trafik iþaretlerinin bu sýralamasý ayný zamanda bunlara uymadaki öncelik sýralamasýdýr. Sesli veya yazýlý ýþýklar; araç trafiðine göre yayalarýn hareketlerini düzenleyen ýþýklar olup yayalara hitap eder. Trafik iþaretlerinin standart, anlam, nitelik ve nicelikleri ile diðer esaslarý Ýçiþleri Bakanlý-ðý'nýn görüþü alýnarak Bayýndýrlýk Bakanlýðýnca çýkarýlacak yönetmelikle gösterilir.

1- Trafik Görevlisinin Ýþaretleri

a) Trafik görevlisinin her iki kolunu veya sað veya sol kollarýndan birini yere paralel olarak yana açtýðý durumda; kollar doðrultusundaki araçlara geç, ön ve arka doðrultusundaki araçlara dur demektir.

b) Trafik görevlisinin sað veya sol kolundan birini havaya kaldýrmasý durumunda, bütün yönlerdeki araçlara dur demektir.

c) Görevli kiþinin kýrmýzý ýþýðý sallamasý, ýþýðý yönelttiði doðrultudaki karayolunu kullananlar için dur demektir.

d) Görevli kiþinin kýsa sesli tek veya fasýlalý düdük iþareti uyarma, uzun sesli tek veya fasýlalý düdük iþareti dur demektir.

e) Trafiði hýzlandýrma iþareti: Trafik polisi, hýzlandýrmak istediði yöne sol ya da sað yaný dönük olarak, o yönde bulunan kolunu yere paralel olacak þekilde ve dirsekten kýrmak suretiyle eline kadar olan kýsmý yukarýya kaldýrýp, tekrar yere paralel hale getirir.

f) Trafiði yavaþlatma iþareti: Trafik polisi, yavaþlatmak istediði yöne cephesi dönük durur ve sað ya da sol kolunu (trafiðin akýþ yönüne göre) omuzdan, yere paralel oluncaya kadar kaldýrýp, 45 derece ile 90 derece arasýnda seri olarak yavaþ yavaþ sallar.

Görevli kiþiler; mecburiyet olmadýkça ýþýklý iþaretlerle yönetilmekte olan kavþaklarda yönetime müdahale etmemeye; yeþil ýþýkta, ilerlemekte olan veya kavþaklara girmek üzere olan araçlarý ani iþaretlerle durdurmamaya; kural, kýsýtlama ve yasaklamalara aykýrý uygulamalara imkan tanýmamaya, özen göstermek zorundadýrlar.

2- Iþýklý Trafik Ýþaretleri

a) Kýrmýzý Iþýk: Aksini gösteren bir iþaret yoksa hiçbir yöne hareket edilmez, durulur.

b) Kýrmýzý-Sarý Iþýk: Yol trafiðe açýlmak üzeredir, harekete hazýrlanýlýr.

c) Yeþil Iþýk: Yol trafiðe açýktýr, aksine bir iþaret yoksa durmadan geçilir.

d) Sarý Iþýk: Yol trafiðe kapanmak üzeredir, emniyetle duramayacak kadar yaklaþmýþ olan araçlar geçebilir, diðer araçlar durmak zorundadýr.



e) Fasýlalý Yanýp Sönen Sarý Iþýk: Uyarý anlamýndadýr. Bu yerin yavaþ ve dikkatli geçilmesini bildirir.

f) Fasýlalý Yanýp Sönen Kýrmýzý Iþýk: Mutlak bir duruþ yapýlmasýný ve gidilecek yolun açýk ve müsait olduðu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.

g) Iþýklý Oklar: Dönüþleri düzenler. Ok yönünde dönüþ yapacak olan sürücülerin ýþýklý okun yeþil yanmasýný beklemelerini bildirir.

3. Trafik Ýþaret Levhalarý

TEHLÝKE UYARI ÝÞARETLERÝ : Bu iþaretler, gidilen yolun ilerisindeki trafik tehlikeleri konusunu da daha önceden uyarýda bulunmaktadýr. Bu nedenle; tehlike uyarý iþaretlerinden itibaren hýzýn azaltýlmasý ve öndeki aracýn geçilmemesi gerekir. Varsa diðer trafik düzenleme iþaretlerine uyulur.

Tanzim ve Yönlendirme Ýþaretleri : Bu iþaretler, gidilen yolun

Duraklama ve Park etme Ýþaretleri : Bu iþaretler, gidilen yolun i

Bilgi Ýþaretleri : Bu iþaretler, gidilen yolun

Otoyol Ýþaretleri : Bu iþaretler, gidilen yolun i

4- Yol Çizgileri

a- Kesik Kesik Yol Çizgisi: Kurallara uymak þartýyla öndeki araç geçilebilir, þerit deðiþtirilebilir.

b- Devamlý Yol Çizgisi: Bu çizgi boyunca hiçbir sebeple öndeki araç geçilemez, þerit deðiþtirilemez.

c- Kesik ve Devamlý Yol Çizgisi: Sadece bir yönde geçme yasaðý getirmiþtir. Bu çizgi boyunca araca yakýn olan çizginin anlamýna göre hareket edilir.

d- Yan Yana Ýki Devamlý Yol Çizgisi: Bu çizgi taþýtyolunu bölünmüþ yol durumuna getirmiþtir, ayýrýcý (refüj) anlamýndadýr. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna geçilmez.

e- Park Yeri Çizgileri: Araçlarýn duracaklarý yerleri belirlemek amacýyla park yerlerine çizilen çizgilerdir.

f- Yaya Geçidi Çizgileri: Yayalarýn karþýdan karþýya güvenle geçmelerini saðlamak amacýyla taþýt yolu üzerine çizilen çizgilerdir.

g- Yön Oklarý: Özellikle kavþak yaklaþýmlarýnda gidilecek veya dönülecek yöne göre zamanýnda uygun þeride girilmesini gösteren çizgilerdir.

h- Azami Hýz Sýnýrý: Taþýtyolu üzerine yazýlan sayýlar bu yol kesimindeki azami hýzý gösterir.

ý- San Renkli Çizgiler: Sarý çizgilerin beyaz çizgilere üstünlüðü vardýr. Sarý yol çizgilerinin kurallarýna uyulur.

j- Park Yasaðý Çizgileri: Park etmenin yasaklandýðý kesimlerde bordur taþlarýna veya kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.

Yol Çizgileri araçlarýn düzen ve güvenli þekilde seyretmelerini  saðlamak amacý ile üzerine

çizilen çizgilerdir Ayrýca park yeri olarak ayrýlmýþ alanlarda araçlarýn yerlerini belirlemek,

Yayalarýn emniyetle saðlamak ve yaklaþýlan tehlikelere karþý sürücüleri ikaz etmek amacýyla

çizilmiþlerdir. yol   çizgilerini çiziliþ þekillerine , göre anlamlarý þöyledir.

 

Kesik  Yol Çizgileri

Bu Çizgiler boyunca; Trafik kurallarýna uymak þartý ile sürücülerin  önlerindeki araçlarý geçebileceklerini  ve þerit deðiþtirebileceklerini bildirir Bu Çizgiler arasýndaki aralýklarýn azalmaya baþlamasý öndeki aracý geçme yasaðý olan yerlere  yaklaþýldýðýný bildirir.

 

 

 

? Devamlý  Yol çizgileri

Bu  çizgi boyunca sürücülerin önlerindeki

araçlarý geçmeleri  (sollamalarý) ve sol  seride  geçmeleri yasaklanmýþtýr. Geçmenin yasaklanmýþ olduðu kavsak dönemeç tepe üstü, yaya geçidi,

okul geçidi  demiryolu geçidi  köprü ve tünel gibi yerlere  yaklaþýrken çizildiði için, sürücülerin önlerindeki  araçlarý sollamalarý ve sol þeride geçmeleri yasaklanmýþtýr.

 

? Kesik ve Devamlý Yol Çizgileri

Sürücülere, karayolunun  tehlikeli kýsýmlarýna gireceklerini ve tehlikeli  kýsýmlarýndan  çýkacaklarý  bildirir. Sadece bir yönde geçme yasaðý getirilmiþtir Bu çizgiler boyunca  araca en yakýn olan çizginin anlamýna göre hareket  edilir. Devamlý çizgi tarafýndan giden araç sürücüleri þerit deðiþtiremez  ve öndeki aracý geçemezler  Kesik Çizgi  tarafýndan giden araç sürücüleri kuralara uymak þartýyla þerit deðiþtirebilir ve önlerindeki aracý geçebilirler

 

Yan yana Devamlý Ýki Çizgi

Bu çizgiler buyunca sürücülerin karþý yönde gelen trafik için ayrýlmýþ olan yol bölümüne   girmeleri yasaklanmýþtýr. Taþýt yolu  bölünmüþ yol durumuna gelmiþtir. Bu çizgiler yolda refüj (Ayýrýcý) anlamýndadýr.

 

 

 

 

 

 

? Yaya Geçidi Çizgileri

Yayalarýn karþýya güvenli geçmelerini saðlamak amacýyla,taþýt yolu üzerine çizilen çizgilerdir. Yaya geçidine yaklaþan sürücüler, araçlarýný bu çizgileri iþgal etmeden durdurmak, karþýya geçen yayalar varsa geçiþlerini beklemek zorundadýrlar. Yayalar geçitten geçerken gidiþ yönlerine göre geçidin saðýný  kullanarak geçmek durumundadýrlar

 

Park Yeri çizgileri                       

Park yeri olarak ayrýlmýþ alanlarda araçlarýn park edebilecekleri yerleri belirlemek amacýyla çizilen çizgilerdir. Sürücüler park yeri çizgilerine uyarak araçlarýný park etmek durumundadýrlar.

 

Park Yasaðý Çizgileri

Araçlarýn park etmesin yasaklandýðý yol kesimlerinde, bordür taþlarýna veya kaplama bitimine yakin çizilen çizgilerdir.

 

Sürücülerin gidiþ  yönlerine göre yapmak zorunda olduklarý hareketleri göstermek amacý ile taþýt yolu üzerine yazýlan yazýlar ve iþaretlerdir. Sürücüler bu yazý ve iþaretlerin ifade ettiði anlamlara göre hareket etmek zorundadýrlar. Bunlar, yol ayrým çizgeleri, ofset taramalar, hýzlanma ve katýlma çizgileri  yönlendirme ve þerit seçim oklarý, yavaþlama uyarý çizgileri ve park çizgileridir.Gerek görülmesi halinde; yapým, bakým ve onarým yapýlan kesimlerde yol çizgileri sarý renkte olup, sarý renkli bant, reflektif buton vb. iþaretleme materyalleri kullanýlýr.

Ayrica sisli kesimlerden geçen karayollarýnda, sar, renkli yol çizgileri kullanýlmaktadýr.

?Diðer iþaretleme Elemanlarý

Karayolu Kenar Tastan: Karayollarýnda trafik güvenliðini saðlamak amacýyla karayolunun banket dýþý kenarlarýna saðlý sollu olarak kenar taþlarý konulmaktadýrlar

  Bunlar dökme beton veya plastik malzemeler den imal edilebilirler.

Kenar taþlarý taþýt yolundan yararlanan sürücülere banket dýþý kenarlarý

göstermek üzere belli aralýklarla tesis edilirler. Sað kenar taþlarýnýn

Üzerlerinde kýrmýzý, sol kenar taþlarýnýn üzerlerinde beyaz renkte reflektif yansýtýcýlar bulunmaktadýr.

 

5- Diðer Ýþaretleme Elemanlarýý

Diðer iþaretleme elemanlarý ise; kenar taþlarý, oto korkuluklarý, bordur taþlarý vb. gibi elemanlardýr. Düz yol kesimlerinde kenar taþlarý arasýnda 50 m mesafe vardýr.


Sayfalar: 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11
A2 ehilyeti,A2 ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
B ehilyeti,B ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
D ehilyeti,D ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
E ehilyeti,E ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
H ehilyeti,H ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
H ehilyeti,H ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
Yaztek Sürücü Kursu
Tasarým ve Kodlama
Yaztek Teknoloji