Yaztek Teknoloji   
Motor Ders Notlarý
Sayfalar: 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12

Silecek Lastiklerinin Deðiþtirilmesi

  
Silecek lastiði yýrtýk ise ya da kolayca kývrýlýyorsa, silecek lastiklerini deðiþtirmek gerekmektedir.

Silecek lastiklerinizi yýlda en az bir kez deðiþtirmeniz önerilir.

Bu basit iþlemi aþaðýdaki gibi gerçekleþtirebilirsiniz:
? Silecek lastiðinin uzunluðunu cm cinsinden ölçün. Günümüz araçlarýnýn silecek lastikleri çoðu 40 ila 50 cm. arasýndadýr. Ancak çok büyük ön camlarý olan bazý otomobiller ve minivanlarda bu uzunluk aþýlabilmektedir.
? Deneyimler, birbirinden farklý olan lastiklere sahip ya da yan sanayi sileceklerin uygun performansý saðlamadýðýný gösterir ve yapýlacak en iyi þey, markasý ne olursa olsun bir çift lastik takýmý almaktýr. Karþýlýðýnda elde edeceðiniz konfor ve rahatlýk için tek bir silecek lastiði yerine bir çift lastik takýmý almayý tercih etmelisiniz.

Silecek lastikleri silecek iskeletine nasýl takýlýr?
Silecek sistemlerinde genellikle üç sistem vardýr: kanca baðlantý parçasý, mandallý kol, düz uçlu baðlantý parçasý.
? Lastiði silecek iskeletinden yavaþça çýkarmak ya da lastiði tutan týrnaklarý açmak için küçük bir tornavidaya ihtiyacýnýz olacaktýr. Bazen bir çift kargaburun da yardýmcý olur.
? Çoðu silecek, üzerinde çalýþýlabilmesi için dik olarak havada ve ön camdan uzaklaþmýþ bir þekilde durabilir. Sileceðinizi camdan uzaklaþtýrýn. Eðer sileceklerin durma pozisyonu motor kaputunun altýnda ise kontaðý açýn, silecekleri çalýþtýrýn ve silecekler ortadayken kontaðý kapatýn. Böylece rahatlýkla ulaþabilirsiniz.
? Metal silecek iskeletinin aniden ön cama kapanmasý durumunda camý korumak için ön camýn üzerine temiz bir bez koymayý hiçbir zaman aklýnýzdan çýkarmayýn.

Kanca baðlantý parçalý kollar için
Genelde silecek kolunu çalýþabileceðiniz bir yüksekliðe kaldýrmaya ihtiyacýnýz olacaktýr. Baðlantý parçasýna daha fazla ýþýk düþmesi için lastiði silecek koluna dik bir þekilde sallandýrýn. Baðlantý parçasýnda, lastiði kancada tutan kilitleri serbest býrakmak için kaldýrýlmasý ya da bastýrýlmasý gereken bir týrnak bulacaksýnýz. Týrnaðý serbest býraktýktan sonra silecek kolunun merkezine hafifçe yapacaðýnýz bir baský lastiðin kancadan kaymasýný saðlayacaktýr. Sonra basitçe yeni lastiði silecek kolu boyunca kancaya yerleþtirip klik sesini duyana kadar kaydýrýn.

Mandallý kollar için
Silecek kolunu çalýþabileceðiniz bir yüksekliðe kaldýrýn ve lastiði mandalda tutan kilit týrnaklarýna yakýndan bakýn. Týrnaðý lastiðin altýndan bastýrarak itmeli ya da tornavida ile üst taraftan kaldýrmalýsýnýz. Týrnak mandalýný serbest býraktýktan sonra lastik takýmýný yanlamasýna hareketlerle silecek kolundan itin. Yeni takým mandala basit bir þekilde kilitlenecektir.

Düz uçlu baðlantý parçalý kollar için
Silecek kolundaki kilit çýkýntýsýný açmak için tornavida ile mevcut lastiðin üstündeki týrnaðý kaldýrmanýz gerekir. Eski lastiði kolun ucundan kaydýrmak için lastiði yatay konumdan birkaç derece yukarý kývýrmanýz da gerekebilir.
Eski lastik çýktýktan sonra; yeni lastiðin kolun sonuna uymasý için bir adaptörü olabilir ya da sadece kaydýrmak yeterli olabilir. Yine, lastik yerine oturana kadar, yani klik sesi duyulana kadar hafif bir itme uygulayýn.

Arka camlar
Aracýnýzda varsa, arka cam silecek lastiklerini de unutmayýn. Ön lastiklere göre arka cam silecek lastikleri daha çok yol çakýlýna maruz kalýr. Arka tekerleklerin fýrlattýðý her türden parçacýk aracýnýzýn arkasýný adeta yýkamaktadýr

 

Soðutma Suyunun Deðiþtirilmesi

  
Radyatörün düzenli olarak temizlenmesi araç bakýmýnýn can alýcý bölümlerinden biridir.

Aracýnýzýn soðutma sistemi, motorun ürettiði fazla ýsýdan aracýnýzý korur ve motorun doðru sýcaklýk aralýðýnda çalýþmasýný saðlar. Soðutma sistemini pas, tortu ve kirleticilerden korumak radyatörün ve motorun en iyi çalýþma koþularýnda kalmasýna yardým edecektir.

Radyatörü her iki yýlda bir temizlemelisiniz.

Ýhtiyacýnýz olanlar
? Antifriz (4-8 litre)
? Damýtýlmýþ Su (4-8 litre) Drenaj kabý ya da kovasý
? Püskürtme aðýzlý bahçe hortumu
? Bir çift çalýþma eldiveni (tercihen su geçirmez)
? Yumuþak kýllý naylon fýrça
? Bir kova dolusu sabunlu su
? Koruyucu gözlük
Sýcak radyatör kapaðýný asla açmayýn!

Adým 1 - Baþlamadan önce
Ýlk olarak ve her þeyden önce motorun soðuk olduðundan emin olun.
Isýnmýþ bir motor, radyatörde yüksek basýnç altýnda ve sýcak olan bir soðutma suyu demektir ? ve radyatör kapaðýný açtýðýnýzda muhtemelen fýþkýrma yapacaktýr.

Adým 2 - Radyatörü temizleyin
Motor kapaðýný kaldýrýn ve kazara kapanmasýný önlemek için güvenli bir þekilde açýk kalmasýný saðlayýn. Naylon fýrça ve sabunlu suyu kullanarak radyatör ýzgarasýnda toplanan ölü böcekleri ve parçalarý yavaþça fýrçalayarak temizleyin. Fýrçalamayý radyatör plakalarý doðrultusunda yaptýðýnýzdan emin olun. Metal narin olduðundan tersi yönde fýrçalandýðýnda kolaylýkla eðilebilir. Bu þekilde temizlendikten sonra, tüm parçalarýn yok edilmesi için ýzgaranýn üzerine hortumdan yavaþ bir hýzda çýkacak þekilde su püskürtün.
Sadece iki yýlda bir radyatörü temizlemeniz zorunlu olsa da, radyatör ýzgarasýnýn yaklaþýk her 20.000 km.de bir temizlenmesi iyi olacaktýr.

Adým 3 - Boþaltma kabýný yerleþtirin
Soðutma suyunun doðru bir þekilde boþaltýlmasý çok önemlidir. Soðutma suyu çok zehirlidir ancak çocuklara ve hayvanlara çekici gelecek derecede tatlý bir kokuya sahiptir. Sývýnýn boþaltýlmasý sýrasýnda araç baþýboþ býrakýlmamalý ve boþaltýlan su öylece yere akýtýlmamalýdýr. Kullanacaðýnýz kabýn mutfakta da kullanýlmadýðýndan emin olun- tek kullanýmlýk bir kap en idealidir. Kabý aracýn altýna kaydýrýn ve radyatörün tahliye valfini (çekvalf olarak da bilinir) ortalayacak þekilde yerleþtirin.

Adým 4 - Radyatör kapaðýný kontrol edin
Radyatör kapaðý, motoru soðuk tutmasý için radyatör içindeki soðutma suyunu kapalý ve basýnç altýnda tutar. Soðutma suyunun basýncý motor tipine göre deðiþir ve basýnç derecelendirmesi kapaðýn üzerinde gösterilmiþtir.
Radyatör kapaðý; geniþ ve düz metal üst taraf ile alt taraftaki daha küçük kauçuk conta arasýnda gerilmiþ bir bobin yayý içerir. Yay ile kauçuk conta arasýndaki gerginlik kapaðýn basýncý tutmasýný saðlar. Yani bu ikisini sýkýþtýrmak kolaylaþmýþsa kapak yýpranmýþ demektir ve deðiþtirilmelidir. Kapaðý deðiþtirmenizi gerektiren bir diðer iþaret kauçuk contanýn paslanmýþ ya da kurumuþ olmasýdýr. Genelde kapak en az iki yýlda bir deðiþtirilmelidir, böylece bu deðiþtirme iþleminin radyatörü temizlerken sizin rutinlerinizden birisi olmasýný saðlayabilirsiniz. Unutmayýn; farklý basýnç derecelendirmeleri için farklý kapaklar mevcuttur. Aracýnýzýn özelliklerine uygun derecelendirme bilgisini not edin.

Adým 5 - Kelepçe ve borularý kontrol edin
Bir sonraki adým radyatörün boru ve kelepçelerini kontrol etmektir. Biri radyatörün üstünde biri altýnda olmak üzere iki boru mevcuttur. Borularýn deðiþtirilmesi için radyatördeki suyun boþaltýlmasý gerekir. Bu nedenle motoru temizlemeden önce onlarý kontrol etmeniz iyi olacaktýr. Bu yolla, eðer borularýn çatlak ya da sýzdýrýyor olduðu ile ilgili iþaretler bulursanýz veya kelepçeleriniz paslanmýþsa, radyatörü yeniden doldurmadan önce onlarý deðiþtirebilirsiniz. Borularýn yumuþamýþ olmasý, deðiþtirilmeleri için önemli bir göstergedir.

Adým 6 - Eski soðutma suyunu boþaltýn
Radyatörün tahliye valfinin (çekvalf), kolayca açýlabilir olmasý için bir kolu olmalýdýr. Çek valfi çevirerek açýn (soðutma suyu zehirli olduðundan çalýþma eldivenlerinizi giyin) ve sývýnýn aracýn altýna yerleþtirdiðiniz kaba akmasýný saðlayýn. Tüm suyu boþalttýktan sonra çekvalfi deðiþtirin ve eski soðutma suyunu yanýnýzda bulundurduðunuz kapanabilir baþka bir kaba koyun. Sonra boþaltýlan soðutma suyunu toplamak için kullandýðýnýz kabý tekrar valfin altýna koyun.


Sayfalar: 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11- 12
A2 ehilyeti,A2 ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
B ehilyeti,B ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
D ehilyeti,D ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
E ehilyeti,E ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
H ehilyeti,H ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
H ehilyeti,H ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
Yaztek Sürücü Kursu
Tasarým ve Kodlama
Yaztek Teknoloji